Vad är en postkod?

Jag är säker sist på den här bollen, men vad sjutton är en ”postkod”?

En gång i veckan får jag ett brev i brevlådan som vrålar något om att jag, ”MÅNS RENNTUN”, måste ställa upp i en ”GRANNYRA” i ”POSTKODLOTTERIET”.

På TV brukar något som kallas ”Postkodmiljonären” vimsa förbi. Och just nu i dagarna verkar det som att Postkodlotteriet åker till Afrika och träffar fattiga barn.

Men vad är en postkod? Är det samma sak som ett postnummer? Varför kallar man det då inte för just postnummer?

Eller sitter det en extremt envis projektledare på Posten som vägrar röra på sin Posten-rumpa förrän minst 70 procent av svenska folket är mer benägna att använda ordet ”postkod” än ”postnummer”.

Well, I’ve got news for this projektledare: It ain’t going to happen.

13 reaktion på “Vad är en postkod?

 1. Saxat från PostkodLotteriets hemsida:

  Postnummer (123 01): Det postnummer som deltagaren bor inom.

  Gatukod (AB): Varje postnummer är indelat i mindre områden genom en gatukod, till exempel AB,

  Postkod (123 01 AB): Postnumret + gatukoden kallas postkod. Postkoden är en mindre del av ett helt postnummerområde, till exempel en gata, en del av en gata, några mindre gränder, ett kvarter eller en boxadress. Postkodområdets storlek varierar beroende på hur tätbefolkat området är.

  There you go! Nu behöver Jonas H, Måns och ni andra där ute inte grubbla över detta längre utan kan sova gott hela natten. God Jul!

 2. Tack Mattias!

  Men det är fortfarande en väldigt konstig grej att hänga upp ett hel lotteri på. Varför inte kalla det för ”Gatulotteriet”?

 3. Det kunde ju ha blivit missvisande. Det behöver ju inte vara just en gata. Det kan också exempelvis vara ”några mindre gränder”…

  För övrigt vill jag understryka att jag på inget vis är lierad med den där projektledaren på Posten. Jag skulle nog vilja sortera in mina känslor under Irritation/Ilska när det kommer till Svenska PostkodLotteriet. Om det nu inte räcker med alla dessa förbannande brev som dimper ner i brevlådan så räcker det kanske med att se på hur de stavar det.

 4. Tack för informationen (Postkodlotteriet får väl ryggdunken, antar jag), jag har också funderat över just sambandet gatukod/postkod. Postnummer är ett välkänt begrepp, indeedy.

 5. Det blir således bara allmosor till grannarna om de bor många på samma postkod. Spelar mej ingen roll eftersom jag inte deltar. De har ändå lagt ner massor med pengar på att skicka mej erbjudanden.

 6. Ja det är visst gåtfullt det där med postkoder.Jag söker förtvivlat efter någon lista över dessa postkoder,finns inte ens på nätet,är det hemligt?Jag har själv fått en adress som bara består av ”postkod M” har ingen aning om var jag skall hitta detta.Snälla Hjälp om du kan!Elsa

 7. På cykelparkeringen på mit arbejde i København stod en Svenska PostkodLotteriet cykel, så jeg måtte se hvad det dog var for noget med postkod.

 8. Helt apropå idag, på lekplatsen, i nådens år 2021, slogs jag av en tanke: Vad fan är en postkod? Heter det inte postnummer?
  Googlade och fick svar. Du var inte sist på bollen, Måns.
  Tack, alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *