Restaurant Radio

Förra helgen åt jag för första gången på Restaurant Radio, som varit en av de mer omskrivna och på många håll även hyllade restaurangerna i Köpenhamn senaste året.

Mitt i ingemansland mellan Vesterbro och Nørrebro, strax intill Forum, ligger denna ganska avskalade restaurang som startades av Claus Meyer (Noma) för snart två år sedan.

Tanken är att Radio ska vara ett lite lättillgängligare alternativ än Noma, men samtidigt gå på samma råvarofokuserade linje som Noma och så många andra krogar i Köpenhamn och Malmö (tänker på Relæ och B.A.R. till exempel). Lokala råvaror och fasta menyer där rätterna skrivs enligt formeln ”Makrel / Gulerod / Løvstikke”.

Ja, vi börjar lära oss detta nu. Men samtidigt är det denna modell som gör Köpenhamn och även Malmö och Skåne, till väldigt intressanta kulinariska destinationer just nu, för att snacka lite branschlingo.

Men Radio når inte fram till nyss nämnda Relæ och B.A.R, för att bara ta två ställen med samma koncept. Rätterna åker berg och dalbana. Makrillen med morot var enligt en i sällskapet det sämsta han ätit på restaurang, medan dovhjorten med spetskål och granskott var alldeles formidabel, om än något julig. Nypotatisen med lök och ekologisk ”høost” från det ekologiska mejeriet Naturmælk var också riktigt bra.

Men alltför ofta vilade rätterna på någon sås som kändes totalt onödig. Det verkade som om restaurangen ville säkra upp lite. ”Om vi gör rätterna utan sås blir det för konstigt”.

Radio är värt ett besök, visst, men ska man äta på den här typen av restaurang ska man först ta sig til Relæ. Sen ska man beta av ställen som PatéPaté, Nose2Tail och Koefoed (för att nämna några prisvärda medelnivåkrogar som jag rekommenderar i Köpenhamn) innan man tar Radio.

4 reaktion på “Restaurant Radio

  1. Åt på Radio och det var helt grymt rakt igenom. Har varit på både Relae, Bar, nya Bror och Noma som alla är avknoppningar från samma skola och tycker att Radio är måhända den snällaste varianten för den ”vanliga uteätaren” men helt säker rakt igenom medan andra kan vara lite svajiga. Relae skruvar rätterna några varv mer och Noma ligger på en nivå för sig, förstås, och Bror är mer hippt, men Radio var avslappnat och ger en bra upplevelse av det naturliga köket. Skulle rekommendera vem som helst att gå dit.
    /Karin, Metro

  2. Vad roligt att höra att du hade bättre upplevelse än vi hade! Bror har jag inte provat än. Det kommer!

    Vad rekommenderar du annars just nu i Kph?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *