Kvarteret Åkern

Ivan Jurman

Ivan Jurman

För kanske femton år sedan hade min kompis Ivan Jurman precis börjat jobba som kock. Restaurangen var Pub25Ystadgatan. Ni som var där vet vad jag pratar om. Ett ställe där funktion gick före stil, om man ska uttrycka sig lite diplomatiskt.

Ivan försökte injicera lite nya tankar i det kulinariska konceptet. Som att servera potatisen i en liten skål bredvid tallriken med spätta istället för att lägga den på tallriken. Men det upphörde ganska snabbt. Det blev ju en massa onödig disk, och potatisen skulle ju ändå ätas upp, menade ägaren.

Igår åt vi på Kvarteret Åkern. Det är Ivans nya krog som han öppnat efter att ha jobbat på bland annat Skanörs Gästis och Bastard, belägen i På Besöks gamla lokaler på den kanske enda trevliga delen av Nobelvägen (snett över gatan från Jesusparken). Allt är nytt sedan På Besök-tiden. Ivan har rivit ut allt, och i princip bara behållit golvet. Det som var en ganska murrig historia tidigare har ni förvandlats till en parisisk, småbohemisk bistro med stora fönster ut mot trafiken på Nobelvägen. Ett öppet kök mot en svängd bardisk. Små bord som är utspridda kring ett stort, rustikt träbord med plats för tolv personer.

Vi satt vid det stora bordet. Till vänster om oss två välklädda par som valde ut sitt öl och naturvin noggrant. Inte Möllanklientel, utan tydligt fyra personer som sökt sig till Åkern på grund av ryktet om maten. Till höger om oss ett sällskap 70-åringar som pratade om att tallrikarna påminde om de som de brukade äta på hos sina farmödrar.

Menyn påminner lite om Lyran och BAR. Rätterna beskrivs i form av ingredienserna de består av och är rakt igenom formidabla. Egensinnigt, rena smaker, kul presenterat. Och billig. Kockens val  med fyra rätter kostar 300 kronor. En enstaka mellanrätt strax under hundralappen. Solaktigt, orangefärgat naturvin eller Knize på fat. Okomplicerat, trevligt men samtidigt utmanande.

När man kliver in på en restaurang som Kvarteret Åkern förstår man inte varför inte fler öppnar krogar som denna. Det verkar så självklart och enkelt. Men det är ju för att det är så genomtänkt.

Gå till Kvarteret Åkern och ät. Tänk bara på att boka bord i tid.

Bläckfisk och kikärter

Purjolök

Purjolök

Toaletten

Toaletten

Kvarteret Åkern

Kvarteret Åkern

Kvarteret Åkern

2 reaktion på “Kvarteret Åkern

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *