Gyoza Robo Bar och B.A.R.

För ett par år sedan blev jag bortklippt när Kniven mot Strupen spelade in ett avsnitt på Dal CuoreDavidshall. Oklart varför. Kanske lika bra det.

Numera driver Besnik Gashi, som även hade Dal Cuore, B.A.R. som sedan man öppnade i slutet av 2011 varit en av Malmös allra bästa och mest intressanta restauranger. Gemytlig miljö, bra kök, bra kockar (R:et i B.A.R. står för Robert Jacobsson som bl a jobbat på Noma) och bra råvaror.

I lördags åt vi varsin efterrätt eftersom vi strax innan ätit middag på nyöppnade Gyoza Robo Bar (mer  om det nedan) men vilka desserter! Jag brukar inte äta dessert eftersom jag tycker de ofta är ganska pliktskyldiga. Men på B.A.R. jobbar de mer med syrlighet än med sötma. Så även i lördags. Jag tog en fläderfil med gurka. Amazing!

Och strax därefter kom Besnik förbi och frågade om vi ville prova en onglet (njurtapp) med rospuder och rödbeta. Njurtappen var lättgravad innan den tillagades, och rödbetorna var väldigt mycket mer al dente än de som jag brukar odla och ta upp i trädgården.

Ett par glas naturvin på det och så var man hemma. Under de två timmar vi satt i baren kom en strid ström människor som chansade på ett bord, men B.A.R. är alltsomoftast fullbokat (dock är det lite lugnare i veckorna). Men ta en plats i baren, beställ några rätter och peka på de viner som låter roliga på vinlistan!

Om vi backar bakåt lite i tiden så hade Ebbe Vollmer hört av sig och frågat om inte vi ville prova hans nya krog, Gyoza Robo Bar, som precis som SOT Steak & Tapas ligger i direkt anslutning till Mayfair HotelAdelgatan.

SOT har ju visat sig vara en krog som gått hem bland massorna tack vare sitt tydliga koncept med kött och tapas (Ebbe driver ju även Vollmers med sin bror Mats, och det är ju det kulinariska flaggskeppet för bröderna). Gyoza har en rejäl väg att vandra rent popularitetsmässigt.

Gyoza Robo Bar

Gyoza Robo Bar

I lördags var vi de enda matgästerna, men krogen förtjänar mer uppmärksamhet. Lokalen känns möjligen en smula ödslig, och hade nog tjänat på lite högre musik, mer tempo och tydligare marknadsföring ut mot gatan. Men de gyozas som vi serverades var trevliga, och särskilt de vegetariska med jordnötter var riktigt roliga. Utöver gyoza innehåller menyn ett antal rätter som yakisoba (nudlar med kött), friterad kyckling och räkor. Till dessa serveras olika sorters såser att dippa i (kimchisåsen var bäst) och på menyn finns såklart saké men även ett antal ölsorter. Jag provade en ingefärsöl som funkade utmärkt i sammanhanget.

Rakt igenom ett tydligt och bra koncept som borde funka utmärkt i Malmö. Dumplings har ju visat sig gå hem bland folket, så gyozas borde även de fungera. Det är nog en tidsfråga innan fler upptäcker Gyoza Robo Bar (robo-delen av namnet kommer sig av att det finns en robot som blandar drinkar, men den var tyvärr på service).

På tal om krogar med tydliga koncept som lockar breda massor: vi tog en öl (en Funkstarter från Staffanstorpsbryggeriet Brekkeriet) på Köttbaren strax innan Gyoza-besöket, och precis som det brukar så var det proppfullt. Trivsam inredning, tydlig meny där folk vet vad man får och lättillgängligt. Personligen tycker jag det är lite väl standardiserat, men det är verkligen en krog som fått en kanonstart.

****

Roligt förresten att höra att Jörgen Lloyd från Mrs Brown ska öppna LyranSt Knut .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *