Topplistan 24 november: Åke rymmer

1. Tempo

Igår på Solde var det en yngre person som refererade till Tempo som ”stället mittemot Belle”. En historielöshet som skrämmer.

Det fick mig att minnas när jag för första gången hörde talas om Tempo. Året var 1996. Restaurangen hade precis öppnat, men jag kände inte till den. Jag var 18-årig gymnasist som precis börjat få upp ögonen för det lite mer kreddiga livet (fast då sa man såklart inte ”kreddigt”).

På en efterfest hemma hos JohannaAmiralsgatan kom Kristoffer Triumf in genom dörren. Idag gör han ju Sveriges kanske bästa podcast Värvet, men på den tiden arbetade han med Nöjesguiden, ett faktum som per automatik innebar att vi 18-åriga gymnasister tyckte han var cool.

Han berättade att han hade spelat skivor på Tempo, och frågade mig om jag visste vad det var för ställe. Det visste jag inte, men jag minns än idag hur jag snabbt fann mig och drog till med ett ”javisst” och hoppades på att slippa följdfrågor vilket jag som tur var också slapp.

Efter det såg jag till att ta reda på vad Tempo var för ställe.

2. Lokomotiv Värnhem

Lokomotiv Värnhem firar tio år

Lokomotiv Värnhem firar tio år

I all korthet: igår firade vi 10 år med Lokomotiv Värnhem, vårt korplag. Säsongen slutade med en tredjeplats i division 2D, vilket är det bästa vi åstadkommit under de tio åren.

Vi åt traditionell middag på Indian Haweli. Det är alltid lika intressant att boka bord där, och när jag ringde tog det ett litet tag innan vi fick rätt på alla siffror:

– Hej, jag skulle vilja boka ett bord för fjorton personer fredagen den 23 november.

– Sex personer?

– Nej, fjorton.

– Sex?

– No, fourteen.

– Aha, ok, I understand.

3. Åke

Det finns en tax här på Videdal som heter Åke. Till och med den gråaste av novemberförmiddagar lyses upp när jag hör Åkes husse vråla ”ÅKE” på grov malmöitiska när Åke stuckit iväg till andra sidan Videdalsparken.

4. Doffeln

30 november öppnar kaféet Doffeln vid södra ingången till station Triangeln. Det kan bli riktigt bra, vad det verkar.

5. Malmö Fisk

Det finns fiskrestauranger, och så finns det Malmö Fisk Regementsgatan. Jag körde förbi krogen en förmiddag samtidigt som Johannes, en av krögarna, lastade ur tråg med fisk ur sin bil.

Varje natt kör han till fiskauktionerna i Göteborg och köper dagens fisk, för att på så sätt vara säker på att de får rätt kvalitet och inte köper några fiskar som inte hunnit leka och föröka sig. Sen kör han tillbaka igen till Malmö på morgonen.

6. B.A.R.

Det har varit mycket B.A.R. här på renntun.se på sistone, men det får ni väl ursäkta. Förra fredagen var vi där med Joel och Petra och åt middag på riktigt för första gången efter invigningen.

Det blir inte så mycket bättre än så här i Malmö just nu. B.A.R. är i mitt tycke helt klart topp-tre i stan.

8 reaktion på “Topplistan 24 november: Åke rymmer

 1. Minnet är selektivt. Ibland kan man önska att man snarare kom ihåg vilket statsskick Portugal har än andra mer oväsentliga saker. OBS: jag räknar inte in just Tempo-grejen från 1996 som en oväsentlig sak.

 2. Undar varför han har döpt hunden till just Åke. Väldigt sött, kanske därför.

  Nåväl, nu till det jag tänkte skriva egentligen: VARFÖR INGEN HÄSTBILD DENNA VECKA???!!!

 3. Det finns ju dom som döper sina djur till typ Kurt pga de är ironiker.

  Åkes husse ser inte ut att vara sprungen ur den ironiska generationen. Tvärtom. Han ser ut att vara en gymnasielärare i samhällsvetenskap som är född 1951.

  Namnet Åke är därför ett mysterium.

  Angående hästbilden, så kände jag att det var begränsad efterfrågan. Men nästa vecka kanske den är tillbaka!

 4. Haha! Underbart. Jag hade inte sett det innan.

  Men jag känner igen mig när Alfons jagar antingen 1) kaninen som brukar hänga i vår trädgård eller 2) grannkatten Ceasar in i grannarnas trädgårdar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *