Topplistan 16 november: Jag gnäller på Bong

Ny lista, och på förekommen anledning bör jag nog förtydliga att det inte bara är bra saker som kommer med på den:

1. Krogrecensioner som bygger på ett (1) besök

Jag har varit inne på detta tidigare. En krogrecension har en sådan tyngd hos läsarna att det är ohederligt mot krogen och läsaren att basera betyget på ett enda besök. De som står bakom denna princip brukar hävda att en kroggäst också bara besöker krogen en gång, och att varje besök är lika mycket värt.

Men eftersom en krogrecension får sådant genomslag och påverkar krogen såpass mycket är det inte rättvist att bara göra ett besök.

Dessutom uppfattar inte läsaren att det är ett betyg på besöket, utan snarare framstår det som ett betyg på restaurangen som sådan.

Krogkommisionen i DN är bra. De besöker krogarna flera gånger.

Bong i Sydsvenskan är inte bra. Inte nog med att de bara besöker krogen en gång, recensionerna är skrämmande fantasilöst skrivna. ”Först åt vi detta, sen åt vi detta, och sen fick vi efterätt. Det var ganska gott. Tre i betyg”.

Och, med anledning av dagens recension av YardLandbygatan: nej, Bong, det är inte svårt att hitta viltkött. Jag köper det varje gång jag är i en matbutik, oavsett säsong eller om det är Willys, ICA Maxi, Coop Forum eller Hemköp.

2. Turbulensen i Malmö FF

Eftersom jag vet att vissa läsare (till exempel Toca Boca-mannen Björn Jeffery) inte vill att detta ska vara en MFF-blogg kan ni som är intresserade av vad jag tycker om Norling-gate besöka Himmelriket där jag i denna veckas fredagspanel skriver 2088 tecken om saken.

3. Krua Thai

Det finns ingen mer familjevänlig krog i Malmö än Krua Thai. Varje gång vi kommer dit med barnen tar ”mormor” (de yngre killarna refererar till henne så) hand om oss, frågar Ludvig vad han vill äta (stekt ris med kyckling, varje gång) och kommenterar hur mycket Linnea vuxit sedan sist.

Hon brukar dessutom glatt återberätta historien om när Linnea knappt ett år gammal vägrade äta den barnmatsburk som vi hade tagit med oss till henne, och istället drog i sig vår pad thai.

Den enda nackdelen med att äta med barn är att när de ätit upp maten så har de ätit upp maten. Då ska de ut på Möllevångstorget för att där springa fram och tillbaka.

4. Men ikväll…

…ska vi ut med Joel och Petra. Fredagsöl på Tempo, middag på B.A.R. och därefter troligen Grand.

Det ska bli intressant att prova B.A.R. ”på riktigt” efter besöket på invigningen.

Jag har fått en del rapporter från folk som varit där, och det har varit ömsom vin, ömsom vatten. Att det är en krog som kommer ha höga förväntningar med bakgrund av de höga kunnandet hos kockarna är ganska naturligt. Det gäller att arbetet i matsalen är på samma nivå. Återkommer med rapport.

5. Brogatan återuppstår

Läser Emma Thörnkvists krognyhet i Sydsvenskan om att Brogatan fått nya ägare. Är det någon som vet vilka de är? Okända namn för mig…

6. Falafel

Alla har en åsikt om var Malmös bästa falafel serveras. I mitt tycke är det hos BagdadNorra Grängesbergsgatan. Snart är deras restaurangbyggnad färdig dessutom. Det återstår dock att se om de slutar stoppa in citron i falafeln när de överger sin lilla vagn.

7. Reunion

I år är det exakt tio år sedan jag examinerades från journalistlinjen på Skurups folkhögskola. Via Kvällsposten, Nöjesguiden, Malmö högskola, Allt om Malmö/Punkt SE, Magasinet Skåne, Malmö FF och en drös frilansjobb är jag numera digitala medier-strateg på Region Skåne samt frilansande krogskribent.

Det ska bli intressant att se vad som hänt med de andra i klassen när vi ses hemma hos Helena imorgon kväll.

Trevlig helg!

Måns Renntun önskar trevlig helg

Måns Renntun önskar trevlig helg

4 reaktion på “Topplistan 16 november: Jag gnäller på Bong

  1. Måns! Allmänheten efterlyser en recension av lilla Malibou på Hyllie, ungdomsbutiken Hollister, på Renntun.se. Du får basera den på valfritt antal besök. Snälla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *