The return of the fixie

Det var ett tag sedan, eller hur?

Sedan peaken 2009 har man fan inte sett överdrivet många fixiecyklister på Malmös gator. Inte ens utanför Solde har det stått några fixies (de har ersatts av danska designcyklar samt cyklar som folk köpt på internet och byggt själva, lite som Meccano men väldigt mycket hippare).

Men igår stötte jag på en fixie igen.

Eller rättare sagt: fixien stötte på mig.

Jag stod i godan ro vid rödljuset vid Klaffbron när något körde in i min barnsadel. Jag vände mig om och trodde att det var någon i det engelska sällskapet som jag nyss passerat som av någon anledning dunkat till min cykel.

Jag såg frågande ut och tittade på dem, varpå en av engelsmännen svarade:

– It was the guy on the bike over there, sa han och pekade bort mot en av de två fixiecyklister som jag nyss passerat innan jag stannade vid rödljuset.

Jag la snabbt ihop två och två: det hade blivit lite trångt på cykelbanan vid bron när jag, fixiekillarna och engelsmännen alla befann oss på den, och antagligen hade fixiekillen inte hunnit stanna. Istället rände han in i min cykel, och for sedan vidare utan ett ord.

Som sagt, världens bästa sätt att cykla strikes again.

Sen fnissade jag lite när jag kom att tänka på att fixiecyklar har väldigt smala styren, vilket ursprungligen är hämtat från cykelbuden i New York som började med den typ av styren för att kunna tränga sig fram i bilköer. Det som hade en funktion i New York ser ganska roligt ut på Nobelvägen.

6 reaktion på “The return of the fixie

  1. Pista Malmö arrangerar för några år i rad sitt eget Giro här i Skåne. Fantastiskt roligt och trevligt på alla sätt och vis. 10 mils etapplopp cirka med bara massa hipsters. Du skulle smälta in fint bakom mitt hjul. Jag lovar. Se det som en studiedag. Och som sagt, cykel lånar du av mig samt annan utrustning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *