Riktiga Saltimporten Canteen har öppnat

Nu har äntligen riktiga Saltimporten Canteen öppnat efter ett år i provosoriska lokaler ute vid de gamla saltimportsmagasinen på Hullkajen.

Vi cyklade ut dit i vintersolen i går torsdag och åt en lammbog med blomkål, getost och aska. Det var banne mig den bästa lunchen jag ätit på mycket, mycket länge i Malmö.

En lunch på Saltimporten kostar 85 kronor. Det är lika mycket som en trött köttfärslimpa uppslevad ur ett vattnigt tråg på någon av lunchrestaurangerna i Dockan kostar. När man jämför slafsig matlagning som endast är ämnad att tjäna pengar med det hantverk som man får på Saltimporten Canteen blir man nästan förbannad över att inte fler fattar.

Jag brukar resonera så här när det gäller mina lunchen: antingen äter jag bra grejer, eller så tar jag med mig min omelett med broccoli och värmer i matsalen på jobbet. Alternativt en falafel. Varför lägga massa pengar på dålig mat?

Hur som helst.

Saltimporten Canteen är inrymt i en stor lokal med maffiga fönster ut mot kajen och hamnen. Längs ena långsidan sträcker sig det öppnat köket, och man äter vid långborden. En fantastisk miljö såväl interiört som exteriört för matnjutning.

Saltimporten Canteen kommer hålla öppet på luncherna, men inte regelbundet på kvällarna. Kvällstid kör man olika typer av arrangemang. Åtminstone till en början. Möjligen blir det kvällsöppet längre fram, men Ola Rudin och Sebastian Persson berättade för mig att de inte vill hamna i samma inrutade, inbundna fack som det innebar att driva kvällsöppen restaurang (Trio) fem dagar i veckan igen.

Vill man veta lite mer om Ola och Sebastians tankar bakom sin restaurang kan man med fördel skaffa nya numret av Magasinet Skåne där jag skrivit en artikel om krogen.

Nästa vecka tar ni tag i er själva och beger er till Saltimporten för att äta lunch. Ni kommer ångra mycket i livet, men inte detta.

Ola serverar lammbog

Ola serverar lammbog. (Sebastian var på någon matsyling grej denna dag, så Ola roddade lunchen själv, men med den äran.)

Lammbogen. Ber om ursäkt för fläckarna på tallrikskanten, men på renntun.se får ni verkligheten med alla dess blessyrer.

Lammbogen. Ber om ursäkt för fläckarna på tallrikskanten, men på renntun.se får ni verkligheten med alla dess blessyrer.

Här har ni krogen. Om ni undrar vem det är som gör V-tecken så är det Maria G. Francke.Här har ni krogen. Om ni undrar vem det är som gör V-tecken så är det Maria G. Francke.

Här har ni krogen. Om ni undrar vem det är som gör V-tecken så är det Maria G. Francke.

Här har ni krogen. Om ni undrar vem det är som gör V-tecken så är det Maria G. Francke.

Magasinet Skåne

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *