Premiärbesök på Sture

Sture

Sture

Det finns de som äter kött men som tycker det är osmakligt att se kött.

Jag tillhör inte dessa. Jag tycker det är ett gott tecken att en restaurang visar upp huvudingredienserna i sin matlagning, om än som en slags gimmick.

Sture är den nya versionen av Vendel at Sturehof och öppnade häromveckan. Jag kunde inte närvara vid smygöppningen, och istället blev det premiärbesök igår tillsammans med Helen.

Tanken är ju att göra det roligare att äta på Sture än det var på Sturehof. Nu ska man konkurrera om gästerna med Brogatan och Bastard, snarare än halvtradiga representationskrogar.

Lyckas man? Ja, matmässigt är det riktigt bra och rakt på sak. Vi åt gubbröra, kantarelltoast, oxkind, grillad oxmärg och en filé som hängmörats i fyra veckor på träbricka och genomgående var det såväl roligt som gediget vällagat (och genomgående med tydlig ursprungsbeteckning).

Problemet var att det fortfarande låg en halvstiff stämning över matsalen, vilket dock var gästernas fel. Sorlet och bullret som gör att Brogatan och Bastard alltid är fullbokade saknas ännu på Sture.

Jag tyckte mig nog kunna identifiera ett antal gäster som nog inte hade noterat att krogen diametralt bytt inriktning.

Traditioner sitter ofta hårt inne, men om Anders Vendel bara envist fortsätter på den inslagna vägen lär gästprofilen vara en helt annan redan om någon månad.

Jag kan utan problem utnämna Sture till den mest intressanta krogen i Malmö just nu.

Solde har ju kommit igång med sitt rosteri nere i hamnen, och Sture är ett av de ställen där man kan dricka deras kaffe. Jag messade Solde-Jonas att det var den bästa koppen jag druckit på mycket länge och han svarade ”Kul att du gillart! Bättre kommer det att bli”.

Eftersom jag alltid är noga med att berätta när jag tullar på min bloggosfäriska integritet informerar jag om att middagen avslutades med att vi bjöds på ett fat med sju sorters kakor.

Och när vi trodde att allt var över kom den trevliga servistrisen (som jag tyvärr inte vet namnet på, men som jobbat på både Atmosfär och Malmö Operagrill tidigare) utspringandes med ett halvt levainbröd som hon ville skicka med oss hem.

Sture

Gubbröra!

Sture

En miljöbild. Notera bildjournalistiken med den förbisvepande servitören.

Sture

Oxkinden, och oxmärgen till höger.

Sture

Bjudekakor!

Soldekaffe på Sture

Soldekaffet i bild.

5 reaktion på “Premiärbesök på Sture

  1. Jag var inte impad av Sture. Måste påpeka att det kändes dyrt och mest kosmetiskt än genuint. Går hellre till Bastard eller Trio inte något mellanting. Vad tycker du Måns? Du har väl testat alla ställen i stan.

  2. Hmm, svårt att jämföra ställen och säga att det ena är bättre än det andra. Trio o Bastard är fantastiska men jag tycker ändå att Sture håller hög nivå.

    Men det måste bli lite mer rock n roll i matsalen.

  3. Pingback: Sture » renntun.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *