På en lite för hög pall utanför bokhandeln

Björn Hellberg signerar

Björn Hellberg signerar

De sitter där på sin lite för höga pall, lite för långt ut. Framför dem passerar Malmöbor förbi i en ständig ström på väg till och från Systembolaget längst in på Hansacompagniet.

Där sitter de på sin lite för höga pall med en liten hög böcker framför sig och tittar på de turkosa påsarnas oavbrutna lördagsparad. Ingen stannar, men de flesta sneglar lite på personen på den lite för höga pallen. Är det en kändis?

Oftast är det inte det. Oftast är det ytterligare en i raden av Malmöförfattare som skrivit en nostalgisk skildring av sin hemstad som tryckts i 3000 exemplar, och det är med anledning av detta som de nu sitter lite för långt utanför Bokia, utelämnade och väntandes på att någon ska stanna till för att få ett exemplar signerat.

Jag ska inte vara dryg i överkant nu, men jag tror att intresset för att få en bok signerad av, säg, Mikael Bergstrand* är relativt begränsat.

Inte ens när det är mer kända författare på den där lite för höga pallen utanför Bokia på löningslördagar är det kö till podiet. Jag minns när Björn Hellberg satt där. Det var tomt framför honom när jag gick in på Systemet, och det var tomt när jag kom ut.

Väl utanför träffade jag en gammal kollega och eftersom vi båda kör crossfit började vi prata om detta, och när två stycken som kör crossfit börjar prata om crossfit tar det en stund.

Efter ungefär tio minuter var det fortfarande tomt framför Björn Hellberg. Då kom det fram en man. Jag spetsade öronen och hör honom fråga:

– Har du varit på Wimbledon någon gång, Björn?

Björn svarade och mannen föreföll nöjd och gick vidare i livet.

Björn, han satt kvar där på sin lite för höga pall.

Jag kan för mitt liv inte förstå varför Bokia gör så här mot författarna. Ge dom i alla fall ett bord lite innanför ingången där kan behålla sin stolthet intakt lite i skymundan. Sätt dem inte på en pidestal utanför ingången så att varenda jäkla supesugen Malmöbo kan gå förbi och konstatera att ”ingen jäkel verkar vilja ha hans böcker”.

Visa lite hänsyn, god damn it.

Se se glad han var inför

Se så glad han var inför

********

* jag hittade ett signerat exemplar av en Mikael Bergstrand-deckare på Hamrelius en gång. Den låg i den vanliga högen med Bergstrand-böcker och jag blev överlycklig eftersom jag var på jakt efter en present åt en kollega vars fascination för Mikael Bergstrand var väldigt stor.

4 reaktion på “På en lite för hög pall utanför bokhandeln

  1. Tricket är – säger jag som har varit i den där situationen ett antal gånger med extremt olika utfall – att alltid ha ett stort block med sig, och ett par pennor. Sedan lägger man upp två böcker, som om man liksom höll PÅ med dem just då, och så skriver man metodiskt och liksom upptaget i blocket. Ett handskrivet brev till exempel. Men det gäller att ha rätt ansiktsuttryck, lite som George här, bara aningen mildare så man inte skrämmer bort de fåtaliga bokköparna: http://www.youtube.com/watch?v=yd9ma2UVLHM

  2. Stort tack Andreas! Nu fick jag ju aldrig chans att signera någon bok när min bok kom ut (förutom åt en bekant som skulle ge boken åt en dotter som skulle flytta till Malmö), men nästa gång jag ges ut ska jag fan använda dina tips!

  3. Tror att Björn är ganska härdad. Satt och studerade honom i ca 10 minuter utanför Bokia i Visby mitt i juli ifjol. Trots en väldigt låg konverteringsgrad höll han god min. Kan ha berott på att Bokia vid detta tillfälle gav honom en lagom hög pall. http://twitpic.com/5w5rut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *