Nu är jag trött på Stockholmare igen

Japp, det är dags igen för lite regional hets här på renntun.se.

Nu handlar det om alla reportage i stilen ”Stockholms-baserad-riksmedia-skickar-ner-reporter-till-Malmö-för-att-ta-tempen-på-staden”.

Det är såklart på sin plats att bevaka Malmö just nu med tanke på vad som skett.

Men när en rikstäckande tidning, tv- eller radiokanal ”skickar ner” en reporter utgår de från att de har sin redaktion i Stockholm, vilket inte borde vara relevant när det är en rikstäckande tidning.

Skicka gärna ner en reporter, men gör i så fall för fan inte ”Jag kommer till Malmö, en stad jag sällan besökt”-vinkeln.

Man ser sällan artiklar av typen ”Vi skickade en reporter från Göteborg till Stockholm för att ta tempen på vad som händer i staden just nu” när något hänt. Det görs bara när händelsen inträffat utanför huvudstaden. Då ”skickar man ut” sina reportrar.

Thomas Engströms reportage i Fokus häromsistens var förvisso välskrivet, men gjort med Stockholmsperspektivet som utgångspunkt.

Och när det handlar om ett rikstäckande medium är det alltså fel.

Det är okej om det är en tidning med huvudsaklig spridning i Stockholm. Inte om det är en rikstidning.

I morse lyssnade jag på Godmorgon Världen i P1.

De hade skickat en reporter till Malmö från Stockholm.

Han gjorde Typ 1A-reportaget, vilket bland annat inkluderade ett besök i Rosengård. Där blev han uppläxad av närpolischefen som ifrågasatte varför reportern åkt till just Rosengård, som ju inte varit skådeplatsen för några skjutningar.

Uppenbarligen fick då reportern också veta att integrationsministerns besök i Rosengård härommånaden kritiserats på samma grund (bra research av reportern…) vilket han berättade i reportaget.

Så det handlade alltså om en reporter som åkte till Malmö, besökte fel stadsdel, blev tillrättavisad av närpolischef, googlade integrationsministerns besök och sedan berättade om allt i reportaget.

Jag förstår fortfarande inte vad han försökte uppnå genom att kokettera offentligt med sin egen okunskap, ignorans och oförmåga till research.

Kom igen nu redaktörer, styr upp era reportrar som ni skickar ner hit.

Eller ännu bättre: ”skicka inte ner” någon. Bevaka Malmö som ni hade bevakat samma sak i Stockholm.

5 reaktion på “Nu är jag trött på Stockholmare igen

 1. Utmärkt uppläxning av folk som tror att Sverige endast är det som ligger innanför Stockholms stadstullar, eller vad det nu heter. Solna, Vittangi och Södra Sallerup är också Sverige. Så det så!

 2. Hej,

  alltså inte för att vara obstinat, men jag bor i Skåne (och har tidigare bott inne i Malmö i fem år). Jag blev alltså inte ”nerskickad” till Malmö från Stockholm, utan tog bilen och körde de fyra milen in till stan. Att sedan perspektivet i min artikel är det att inte alla andra i Sverige bor i Malmö ligger ju liksom i uppdragets natur. Om jag hade skrivit texten för Sydsvenskan eller liknande hade texten blivit annorlunda. Men nerskickad från Sthlm – nej.

  Allt gott,

  Thomas Engström

 3. Okej, rätt ska vara rätt. Ber om ursäkt, även om jag när jag läste den tolkade det som att det var stockholmsredaktionen som skickat ner. Men nu vet jag bättre!

  Och, ett litet tillägg som i detta sammanhang nu kan tyckas vara av den översmetande arten men som är uppriktigt menat: gillar dina krönikor!

 4. Ha! Tackar.

  En rolig detalj i sammanhanget är att jag i min föreslagna ingress till artikeln hade skrivit bland annat: ”Fokus skickade TE och fotografen PC till Malmö” – vilket chefredaktören inte alls tyckte om. Han sa åt mig att stryka det och sa till mig i telefon att ”Det är det värsta som finns när man säger att man har skickat iväg folk hit och dit, som om Malmö inte ingick i den vanliga bevakningen” och så vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *