Malmö – hamburgarnas stad

Jag har länge tjatat om att någon borde öppna en hamburgerbar i Malmö. Och så öppnar två ställen nästan samtidigt: Bronx Burger Bar och Casual Street Food.

Igår hade vi bokzirkel. Jag, Fredrik, Joel, Martin och Niklas tog en burgarrunda och pratade om boken (som jag inte gillade men det kan vi ta någon annan gång).

Vi började på Casual Street Food, som hypats till skyarna av alla utom Kaveh (som sågade det längs med fotknölarna). Det är nästan lite Flippin’ Burgers-varning på hipsterhyllningarna efter de första veckornas öppethållande.

 

Casual Street Food, cheeseburgare

Casual Street Food, cheeseburgare

 

Så hur bra var det då? Hyfsat, skulle jag vilja säga. Vi åt visserligen bara en enkel cheeseburgare eftersom vi skulle äta mer senare på Bronx, men det kändes ändå som en bra värdemätare för kvaliteten på burgarna. Köttet var stekt lagom medium, på gränsen till medium rare vilket var bra. Brödet var hembakt och osten rejält smält. Det fanns en kryddighet i burgaren som gav den lite edge, men samtidigt kändes det lite avslaget.

Om man betalar 90 kronor för en cheeseburgare ska det vara riktigt bra grejer tycker jag. Å andra sidan finns det 449 ställen i Malmö som serverar trötta prefabricerade burgare med Korvbagaren-bröd för samma pengar, så ska man ta en burgare är CSF ändå helt okej.

Men det är inte lika bra som hypen. Det är ju ett sådant ställe som folk verkligen älskar att älska. Det passar som hand i handsken för folk som har lite för små mössor och som jobbar med koncept.

Än så länge har de inte öltillstånd, men en Budweiser-folköl funkade bra.

Via öl på Söder om Småland och Belle Epoque hamnade vi till slut på Bronx Burger Bar nere i stan.

Det skulle visa sig vara en sällsam upplevelse.

Bronx-folket hade jiddrat lite med hyresvärden i lokalen där de öppnade i höstas, så numera hyr de in sig på Chandelier (före detta Happy, före detta Escape) på Baltzarsgatan. Även känd som en av Malmös sunkigare kroglokaler som samtidigt försöker vara lite fancy. Samt det mest missvisande namnet i kroghistorien.

Trots detta var det ganska fullt när vi graciöst gled in vid 21.00 och beställde varsin burgare och en Mariestads (mikrobryggerinördarna i sällskapet hade problem med utbudet av öl).

Bronx Burger Bar

Bronx Burger Bar

Under kristallkronorna och till tonerna av ingen musik alls åt vi en helt okej burgare, som kvalitetsmässigt var snäppet bättre än på CSF med undantag av det torra brödet. Till detta fries som gärna hade fått friteras lite längre.

Ägaren berättade att han inte bestämt än vad han skulle göra, men berättade att om han bestämde sig för att satsa på Chandelier-lokalen permanent så skulle han förvandla stället till en amerikansk diner. Men redan nu i mars öppnar de i Helsingborg också.

Förutom att det saknades både handdukar och pappershanddukar på toaletten var det mest udda inslaget en ung kille som tränade som DJ när vi åt. Han hade dock hörlurar på sig och var väldigt engagerad i sitt rörelsemönster. När någon av oss frågade vem det var svarade Bronx-krögaren att han inte hade någon aning.

Saving Private Ryan möter Chandelier

Saving Private Ryan möter Chandelier

Sen gick vi till Bastard och stötte på Magnus Thure.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *