Epicuré och hur man dödar en gås

Det här med allmänintresse har en del med detta inlägg att göra.

Allmänintresse är ju inte lika med allmänhetens intresse, utan innebär att allmänheten är berättigade till att bli informerade om saken i fråga.

Så innan jag skriver detta inlägg åberopar jag allmänintresset, eftersom det inte är så jävla intressant egentligen.

Till saken:

Idag åt jag lunch på Epicuré, originalet vid Wallmans (som väl inte finns längre eftersom deras packade 43-åriga gäster inte kunde låta bli att pinka på porten mittemot entrén).

Denna bild har nog potential att vinna valfri amatörfotograftävling.

Jag brukar snitta ett besök på Epicuré om året och har väl så gjort i ett halvt decennium. Varje gång äter jag köttbullar i pastasås.

Även om jag inte känner någon som jobbar där så känner jag köttbullarna och det får mig att känna mig hemma.

Jag gillar krogar där jag alltid beställer samma sak: Hawaii-pizza på Pizzeria Ellstorp när jag var liten och bodde på Johanneslust, musslorna på Tempo, hamburgare på alla krogar som har hamburgare och currywurst mit pommes på Autobahn.

*****

Sedan blev det Solde i vanlig ordning, och för att illustrera hur trevligt det är att gå till Solde tänkte jag berätta vilka jag träffade: mina föräldrar av en slump, Karin Ericsson som börjat på nytt jobb, Dan Stenqvist, Mattias Kroon med flera.

Med de två sistnämnda diskuterade jag vargjakt.

Ämnet gled dock snart över på gässen i Malmös parker, som kan sägas vara vår motsvarighet till vargen (den enda relationen som jag har med varg är om det står om den i DN Fokus på söndagar, vilket inte hindrar mig att vara väldigt mycket emot jakten ändå och anser att människorna bör flytta på sig, inte vargen).

Men vi började alltså diskutera gässen och vi var tämligen överens om att de bör förintas.

Dock är problemet att den svenska kommunala inställningen till djur gör att man inte klarar av att döda alla gäss. Man pickar lite ägg, och skjuter en och annan gås tidiga sommarmorgnar. Det går långsamt, med andra ord.

Mattias menade dock att man i andra länder, som Italien, inte hade varit lika kommunalt finkänsliga.

Men med tanke på vargdödandet kanske vi är på väg dit, och gässen i parken kanske bör fundera på att emigrera?

Frågan är bara var.

*****

Förresten är det ju en tydlig trend numera att man ska vara väldigt obekymrad inför att själv döda djur innan man äter det, oavsett om det är en tupp, fisk eller älg.

Det räcker inte att hantera ”udda styckningsdetaljer” längre.

Helst ska man gå hela vägen och ta saken i egna händer.

Ibland kanske det blir lite väl mycket Per Morberg-show off över det hela, men jämfört med hur de inplastade köttbitarna som vi köper på Coop Forum får oss att distansera oss från det levande djuret så…

Äh, nåt mittemellan är väl att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *