En saluhall måste ligga på Möllan

Mattias Kroon tycker i dagens Sydsvenskan att man borde öppna en saluhall i Malmö.

Det är vi många som tycker, och så tyckt länge (särskilt med tanke på att det som var en saluhall snarare var en food court med kebab).

Inga nyheter därmed.

Mattias föreslår museet på Drottningtorget som en lämplig byggnad. Känns kanske logiskt vid en första tanke. Den är fin och står tom

Men tyvärr, det hade inte funkat, trots att Bondens Egen Marknad (som fick Magasinet Skånes pris som Årets Mötesplats 2010) etablerat torget som ett mattorg sommartid (en aspekt som dock inte tas upp i krönikan).

För att lyckas med en saluhall krävs det att den ligger precis där folk rör sig.

Det är inte så många som rör sig kring Drottningtorget förutom de som bor eller arbetar där. Det ligger fortfarande åt fel håll, hur gärna man än vill att det ska vara en naturlig del av centrala Malmö.

Handen på hjärtat: när var du i kvarteren senast?

För att en saluhall ska lyckas måste den ligga på Möllevången, eftersom det är Malmös matcentrum.

Det är det enda som hade fungerat i längden. Dock saknas bra byggnader där. Elverket utanför Tempo vore coolt men orealistiskt eftersom det tydligen behövs av eltekniska skäl.

I Lund fungerar Saluhallen utmärkt (och ska byggas ut rejält nästa år vilket man kan läsa om i det nummer av Magasinet Skåne som finns i butik från och med tisdag) , mycket tack vare att den ligger mitt i stans epicentrum och därmed är tröskeln in i princip lika med noll.

På så sätt kan man locka inte bara de som är saluhallsmänniskor utan även alla andra som kan tänka sig besöka en saluhall men som inte hade tagit sig hela vägen bort till Drottningtorget för den sakens skull.

Det är lätt att önska fritt. Det är svårare att vara realist.

9 reaktion på “En saluhall måste ligga på Möllan

 1. Det finns planer på Saluhall i huset pä Drottningtorget, så om det slår in beror det nog inte på Kroons önskan :). Annars är kyrkan som ägs av Caroli en häftig lokal. För lokalenåste ju vara något extra…

 2. Joel: Nja, den ”gallerian” saknar allt det som en saluhall ”ska” ha. Måste vara äldrre miljö, högt i tak, etc.

  Karin: Det var ju snack också om att den gamla magasinsbyggnaden nere vid Gäddan (Malmö högskola) skulle bli saluhall, men jag tror att dom planerna gått i stå.

 3. Saluhall på Möllevångstorget, jag är med dig Måns!
  Men så var det bara den lilla detaljen runt vilken fastighet av charmigt gammalt snitt med högt i tak etc som står till förfogande just nu i det området.

 4. Hmm, skull nog föredra om Malmös saluhall låg någon annanstans än just Möllan. Där duons ju i praktiskt taget det mesta man kan önska sig i en saluhall. Och om det då skulle öppna en där vad skulle då hända med alla affärer runt omkring som har gjort Möllan till malmös matcentrum? Dessutom finns ju ingen lokal, skulle ju då behöva sätta tak över torget.

  Drottningtorget gillar jag och hade varit fint, kollat in det huset lite för hade varit fint för restaurang.

  En dröm hade ju varit om de öppnat upp inne på Slagthuset och gjort en Saluhall där på ”gatorna”. Ganska off men om Malmö någonsin ska bli större än Lilla Torg o Möllan så får man ju börja någonstans. Och ett gammalt slakt-område är ju en beprövad metod.

 5. Om en Saluhall ska överleva mer än femton månader i Malmö _måste_ den ligga mitt i stråken. Där folk rör sig.

  Tyvärr.

  Jag hoppas verkligen jag får fel, men en Saluhall på Drottningtorget lär eka väldigt väldigt tom de flesta dagar i veckan.

  Jämför med Lunds saluhall. En av få saker i den stan som verkligen piskar skiten ur Malmö.

 6. Varför inte en ultramodern, fräsch saluhall i nya Triangeln? Bättre läge finns inte och jämkar ihop fin- och fulmalmö, på ett acceptabelt sätt. Man måste inte klänga fast vid sentimentala klicheer, en ny saluhall kommer ju ändå inte att ha några anor. Kanske borde utbudet också reflektera en modern global värld och dess kök, i stället för att man får ett alternativ till att behöva sunka ner sig med gamla överskattade franska ostar och liknande (EU-subventionerade men ändå obegripligt dyra). Enda kruxet är att vi får vänta tre år, men lagom tills dess hinner väl drottningtorgsaluhallen konka.

 7. Vet dock inte om jag tycker Möllan är ”mitt-i-smeten”. Alldelesnför många potensiella kunder rör sig inte alls där. Inte för att jag viöl se en saluhall likt östermalmshallen med mest pälsjackor men ska det funka i Malmö så tror jag man måste nå alla kretsar.

  Föreningsgatan, mittimot Stadshuset, där Netto ligger nu hade jag tyckt va fint.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *