Bra mat i Malmö

Jag premiärbesökte den nya matmarknaden Green nere vid Turning Torso och blev väldigt glatt överraskad. Innan premiärbesöket var jag lite tveksam till hur stället skulle överleva, men efter att ha handlat en stor kasse kött, fisk, kyckling och konserver insåg jag att det verkligen kan fungera som ett alternativ till ICA Maxi.

Jag har aldrig riktigt känt mig hemma på ställen som Astrid & Aporna, men Green kändes ganska långt därifrån…

När jag handlar på ICA eller Hemköp brukar jag ofta vara irriterad över att det saknas ekologiska, lokala och kravmärkta varor. På Green finns allt det där, men smart nog har de också valt att komplettera det ekologiska och lokala utbudet med helt vanliga basvaror som gör besöket på ICA Maxi om inte helt onödigt så i alla fall snabbare avklarat (själv fick jag en bot på 400 spänn på just ICA Maxi direkt efter besöket på Green eftersom jag glömt p-skivan).

Nu ersätter väl inte Green de vanliga matbutikerna fullt ut, (förutom för Magnus Thure som vi mötte i dörren och som sa att det enda han behövde gå till ICA för var kattsand), men det räcker väldigt långt. Det är väldigt bra att veta att det finns ett ställe som har bra kött, fisk och fågel alla dagar i veckan.

Maria Escalante och Jan Hedh

Maria Escalante och Jan Hedh

Jan Hedh och Maria Escalante bjöd på små brödbitar med salami och choklad. Jag gav en till Ludvig som stoppade den i munnen, behöll den i två sekunder och sedan spottade ut den igen. Det såg som tur var inte Jan Hedh.

Griskind på Tempo

Griskind på Tempo

Kvällen innan åt jag på Tempo för första gången sedan Grand öppnade. Det känns forfarande inte riktigt som samma restaurang som vi satt på för, säg, tio år år sedan, men trots allt är det fortfarande Tempo.

Jag åt griskind och det märktes ganska tydligt att Tempo nischat sig lite mer mot en kulinarisk nivå medan Grand är mer husman, köttbullar och buller. En lördag vid åttatiden brukade det vara fullt sjå på Tempo för några år sedan. Nu var det mer söndagskväll över det hela, även om alla platser var upptagna.

Och så två av Malmös bästa lunchställen Idag åt jag och Martin lunch på P2 i samma hus som jag jobbar i Dockan, och för några dagar sedan blev det SmakKonsthallen .

SMAK

SMAK

På fredag ska vi äta på Rebell. Jag kan inte låta bli att tycka att det är väldigt roligt att just Rebell nominerats till bästa krog i Nöjesguidens Malmö-Lundapris, eftersom det nog stör stora delar av stans krogetablissemant…

Och så tycker jag att man bör äta italienskt på Italia vid Värnhemstorget (Malmös svar på Place de la Revolution).

Italia

Italia

Ni då? Har ni ätit något gott på sistone?

11 reaktion på “Bra mat i Malmö

 1. Intressant om Green. Jag blev nyfiken efter att ha läst din rapport. Vill dit, Håller med om Astrid & Aporna. För mycket sektbutik, ofräscht och oinspirerande. Ett tips: fråga efter ekologiskt på Hemköp, tjata. Konsumentmakt. Att ligga på som kund ger förhoppningsvis resultat. Butikerna har det vi frågar efter och vill köpa. Money talks.

 2. Vi åt på Papas i Stockholm – bästa carbonaran jag NÅGONSIN ätit. Och jag kan min carbonara. Men detta var ju i Sthlm. Har jag ätit något gott i Malmö på sistone? Hmm… Nej.

 3. Srinin – Nils Forsbergs plan i Slottsstaden. Malmös bästa thai när de är på humör i köket!

  Jag blev lite besviken på Green. Det är mest en matvaruaffär med mycket ekologiskt samt köttdisk. Hade hoppats på något mer av en saluhall/matmarknad kombinerat med känslan i en butik som Whole Foods. Det fick jag inte alls. Men med Malmö-mått var det väl bra.

 4. Jo, men frågan var ju om jag hade ätit något GOTT. Men, jo, Vapiano är helt ok, de hade dock behövt använda mer kryddor genomgående. Kan lätt bli lite smaklöst.

 5. Daniel: jag tror att satsningen på Green nog kan utvecklas ännu mer mot en saluhall i takt med att malmöborna hittar dit. Det krävs ju ganska mycket personal för en saluhall, och det är kanske svårt att göra den satsningen från början.

  Lisa: jag måste prova vapiano snart ur konsumentupplysningssynpunkt. alla verkar ha varit där.

 6. Gott lunch: det mesta på P2, atmosfär och stures. , boulabaise på Rubin/persson, minestrone på Dipenco.
  Gott middag: Råbiff på brogatan (helst sittande i baren för rätta känslan), köttbullar på bullen.
  Mindre gott lunch/middag: Vapiano. Generellt sådär. helt för många snabbluncher på de flesta ställena.

  // Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *