Berlin – sparris

Pizza mit spargel. Risotto mit spargel. Spargel mit kartoffeln. Sparris mit sparris.

Det blir lätt mycket sparris om man väljer att åka till Berlin i maj.

Jag och Helen ägnade tre dagar åt att äta på några riktigt bra restauranger i Berlin.

Café Blume

Café Blume i Prenzlauer Berg. Bra risotto med sparris, om än lite för al dente för min personliga smak. Gillade 1998-touchen med apelsinklyftorna och balsamvinägern. Caféet hade breddat sin verksamhet med en blomsterbutik vilket gjorde att jag satt med tolv pelargoner som närmsta granne.

Sparris på Rogacki

Sparris på Rogacki, den klassiska matsalen på Wilhelmsdorferstraße. En tysk (no shit) dam vid en av de överfulla bardiskarna röt åt oss när vi stod fel, när vi inte förstod var vi skulle så och när vi inte förstod att vi skulle följa med henne för att ta bestick. Sen skakade hon besviket på huvudet när Helen tog hand om notan...

Sniglar på Savignyplatz

Sniglar på Brel på Savignyplatz.

The Bird

The Bird, en amerikansk burgarkrog en bra bit uppe i Prenzlauer Berg. Trevligt ställe, men lite för mycket tillkonstlad attityd för att kännas helt naturligt.

Sasaya

Sasaya. Kanske det bästa stället på hela resan. Japansk restaurang i Prenzlauer Berg där vi åt sparris (no shit) med sesamolja, grillad makrill, sushi (no shit) och drack saké vid baren.

Good Morning Vietnam

Good Morning Vietnam i Kreuzberg. Helt okej, men har man ätit på Asien i Malmö är man bortskämd med färska vårrullar. Detta var inte bättre än vad man får på Möllan.

Bar Raval

Bar Raval i Kreuzberg. Fin tapaskrog vid Görlitzer Park. Trevlig stämning på trottoarens uteservering. Flera barnfamiljer och barnen smälte naturligt in i stämningen. Inte som i skitnödiga Sverige där barn bara får gå på IKEA:s restaurang.

Ett glas riesling på Noer

Ett glas riesling på vinbaren Noer efter Bar Raval. Nu kommer jag låta som en fjantig utlandssvensk, men att stå med ett glas riesling av barens eget märke på en trottoar i Berlin är verkligen utmärkande för bra alkoholkultur. Det måste gå att hitta en öppning för vinbarer utan varmkök i det svenska utskänkningssystemet (som jag i grunden tycker är bra upplagt).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *